Τα καράτια του χρυσού

Ο χρυσός και τα καράτια:

O χρυσός σαν μέταλλο έχει μεγάλη αξία και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σπάνια καθαρός στην κατασκευή κοσμημάτων. Τις περισσότερες φορές τα κοσμήματα δημιουργούνται με χρυσό και προσμίξεις άλλων μετάλλων. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη μέτρησης της καθαρότητας του χρυσού σε ένα κόσμημα, η οποία μετριέται σε καράτια.

1834a

Πώς γίνεται η κατηγοριοποίηση με βάση τα καράτια;

Θεωρώντας ότι ένα χρυσό κόσμημα χωρίζεται σε 24 κομμάτια χρυσού, τα καράτια αποτελούν τα κομμάτια «καθαρού» χρυσού που το αποτελούν. Συνεπώς ο καθαρός χρυσός είναι  συνώνυμο των 24 καρατίων. Η περιεκτικότητα με αυτή τη μονάδα μέτρησης μετριέται σε εικοστά τέταρτα. Η καθαρότητα του χρυσού επίσης μετριέται και σε βαθμούς επί τοις χιλίοις όπου 1000 βαθμοί αντιστοιχούν σε 24 καράτια. Για παράδειγμα ένα κόσμημα στα 14 καράτια έχει 14 μέρη βάρους καθαρού χρυσού. Ή με άλλα λόγια ένα κόσμημα 14 καρατίων περιλαμβάνει ποσοστιαία 58.33% ατόφιο χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 41,67% αποτελείται από άλλα προκράματα. Γι’ αυτό έχει τη σφραγίδα με νούμερο 585  που σημαίνει 14 καράτια. Αντίστοιχα ένα κόσμημα στα 18 καράτια αποτελείται από 18 μέρη βάρους καθαρού χρυσού ή  75% καθαρό χρυσό και γι αυτό έχει τη σφραγίδα 750.

gold-carat

Στην ελληνική χρυσοχοΐα χρησιμοποιούνται κυρίως κοσμήματα 9, 14 και 18 καρατίων. Τα 18 καράτια κοσμούν συνήθως κοσμήματα από διαμάντια. όπως τα κλασσικά μονόπετρα. Αυτό συμβαίνει για να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εμπορική αξία τα διαμάντια. Σπανιότερα στην ελληνική αγορά θα δούμε να κυκλοφορούν κοσμήματα στα 22 καράτια 916 (δηλαδή 91,6% καθαρό χρυσό).

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία κάθε χρυσό κόσμημα που κυκλοφορεί στην αγορά προς πώληση είναι υποχρεωτικό να φέρει σφραγίδα κατασκευαστή και πυκνότητας χρυσού. Γι αυτό, αναζητείστε πάντα τη σφραγίδα ώστε να γνωρίζετε πόσα καράτια χρυσού είναι το κόσμημα που αγοράζετε.

Στο κατάστημα Λαβύρινθος, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κοσμήματα διαφόρων καρατίων πάντα με τη σωστή επεξήγηση κατά την εξυπηρέτησή σας. και με εγγύηση αγοράς.

χρυσό σκουλαρίκιχρυσό βραχιόλιχρυσός