Πόσο αδιάβροχο είναι το αδιάβροχο ρολόι μου;

Πότε είναι αδιάβροχο ένα ρολόι;

Τα ρολόγια  κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες αδιάβροχοποίησης (water-resistant). Συνήθως υπάρχει ένδειξη για την κατηγορία που ανήκει το ρολόι στο κατραν ή στο πίσω μέρος της κάσας του ρολογιού.  Για παράδειγμα αναγράφει 10 ΑΤΜ ή 100Μ.
Οι ενδείξεις αυτές αναφέρονται στην πίεση υπό την οποία έγιναν οι δοκιμασίες αντοχής για το συγκεκριμένο μοντέλο ρολογιού. Η πίεση είναι αυτή που βρίσκουμε στο νερό σε βάθος 30, 100 ή 200 μέτρων. Για παράδειγμα η πίεση στα 100 μέτρα νερού, αντιστοιχεί σε πίεση 10 ΑΤΜ. Η πίεση στα 30 μέτρα νερού αντιστοιχεί σε 3 ATM.

Όταν στο ρολόι αναγράφεται μόνο “water-resistant” χωρίς κάποια άλλη αριθμητική πληροφορία, τότε το ρολόι είναι συνήθως αδιάβροχο στα 10 ή στα 30 μέτρα και θέλει πολλή προσοχή στη χρήση του. Συνήθως είναι κατάλληλο μόνο για πλύσιμο χεριών.

Ποιά ρολόγια είναι αδιάβροχα;

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να διαβάσετε την αδιαβροχοποίηση του κάθε ρολογιού και τις  προτεινόμενες δραστηριότητες για τα αντίστοιχα ΑΤΜ (ατμόσφαιρες πίεσης και μέτρα) των ρολογιών.

Water resistance

 

Χρήσιμες πληροφορίες για τα ρολόγια που συνήθως δεν γνωρίζουμε.

Η κατηγοριοποίηση ενός ρολογιού δεν είναι η μόνη ένδειξη για τη σωστή χρήση του. Κάποιες από τις πιο βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε και για τις οποίες συνήθως δεν ενημερωνόμαστε είναι οι εξής:

  • Η στεγανότητα στα ρολόγια αφορά μόνο επαφή με κρύο νερό. Αυτό που καταστρέφει τα ρολόγια είναι η επαφή με ζεστό νερό και με ατμούς οι οποίοι μπορεί να βλάψουν την στεγανοποίηση της κάσας του ρολογιού.
  • Όλα τα ρολόγια προϋποθέτουν σωστή μεταχείριση και συντήρηση για να παραμείνουν αδιάβροχα. Αυτό σημαίνει ότι για να παραμείνει ένα ρολόι αδιάβροχο πρέπει να παραμένουν άθικτα η κορόνα, το κρύσταλλο και οι φλάντζες.
  • Τα πραγματικά αδιάβροχα ρολόγια, δηλαδή αυτά που μπορούν να βυθιστούν στο νερό, πρέπει να έχουν ειδική σήμανση.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχει μπει νερό στο ρολόι σας και μέχρι να το πάτε στο ωρολογοποιό σας, τραβήξτε την κορώνα-κουρδηστήρι του ρολογιού σας. Αυτό θα απελευθερώσει μερικούς υδρατμούς.
  • Το δερμάτινο λουράκι σας, ναι, θα φθαρθεί λόγω της συχνής επαφής με το νερό. Αυτή είναι φυσιολογική φθορά.

Από το προσωπικό του κατασήματος Λαβύρινθος, προτείνουμε τον έλεγχο του ρολογιού σας για την αδιαβροχοποίησή του περίπου 1 φορά το χρόνο.  Αυτό φυσικά εξαρτάται από τη χρήση του ρολογιού. Εαν χρησιμοποιείτε το ρολόι σας συχνά για surfing,  γεγονός που σημαίνει συχνή επαφή με θαλασσινό νερό, προτείνουμε συχνότερο έλεγχο. Ειδικά το θαλασσινό νέρο λόγω του αλατιού, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη φθορά σε μέρη του ρολογιού και γρηγορότερη μείωση της αδιαβροχοποίησής του με τον καιρό.

Επισκεφτείτε το κατάστημα Λαβύρινθος και βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ρολόγια σε διάφορες κατηγορίες αδιαβραχοποίησης, καθώς και πιο “ανθεκτικά” ρολόγια όπως Sector, Nautica, Citizen, Swiss Military και πολλά άλλα.

 

Swiss-Military-Hanowa-Sword-Lady_2320citizen-an2231-59m_5

 

 

d0ebf176299676a922236dcae20a7cd9R3251581001_1