Κοσμήματα: Συμβουλές καθαριότητας για να τα διατηρούμε λαμπερά.

Συμβουλές καθαριότητας για τα κοσμήματα μας. 

Είναι λογικό για τα κοσμήματα, ανεξαρτήτως του μετάλλου ή των πετρών, να χάνουν την λάμψη τους με την πάροδο του χρόνου, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη φροντίδα. Συγκεκριμένα μάλιστα κοσμήματα όπως οι βέρες, τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά και πιθανόν λόγω χειρονακτικής εργασίας,  αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη φθορά με τα χρόνια. Γενικότερα τα δαχτυλίδια λόγων της χρήσης κρέμας, σαπουνιού και σκόνης, μπορεί να θαμπώσουν. Ακόμη, είναι σύνηθες για τα ασημένια μας κοσμήματα να μαυρίζουν, αφού σαν μέταλλο το ασήμι από τη φύση του οξειδώνεται.

Η λύση για να διατηρούμε τα κοσμήματά μας καθαρά και λαμπερά είναι να τα περιποιούμαστε. Τα κοσμηματοπωλεία χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες και μηχανήματα για τον καθαρισμό τους ή ακόμη επιστρώσεις. Για παράδειγμα μπορεί στην επιφάνεια ενός ασημένιου δαχτυλιδιού να χρησιμοποιηθεί ρόδιο, το οποίο βοηθάει στην αποφυγή της οξείδωσης. Στο κατάστημα Λαβύρινθος-Κοκκιάδη διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την φροντίδα κάθε κοσμήματος.

Για να παραμείνουν τα κοσμήματά μας σαν καινούρια, μπορούμε να τα καθαρίζουμε στο σπίτι γρήγορα και οικονομικά. Μερικοί παραδοσιακοί τρόποι είναι οι εξής:

1)Υπάρχουν στο εμπόριο πανάκια καλής ποιότητας, ειδικά για κοσμήματα, τα οποία είναι πολύ καλή επιλογή για κοσμήματα με πέτρες.

2)Η οδοντόπαστα ακόμη είναι ο κλασσικός τρόπος για την καθαριότητα των κοσμημάτων μας. Με μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορούμε να τα τρίψουμε απαλά και στη συνέχεια να τα ξεπλύνουμε με άφθονο κρύο νερό. Τέλος χρειάζεται να τα στεγνώσουμε με ένα καθαρό βαμβακερό πανί.

3)Μία άλλη σπιτική λύση είναι η χρήση ξυδιού. Μπορείτε να καθαρίστε τα χρυσά και τα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους με λευκό ξύδι. Τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με ξύδι για 10 με 15 λεπτά, και στη συνέχεια τρίψτε τα απαλά με μια οδοντόβουρτσα. Σκουπίστε τα με ειδικό καλής ποιότητας πανί.

4) Τέλος το σαπούνι είναι η καλύτερη λύση για τους μαλακούς πολύτιμους λίθους όπως τα μαργαριτάρια και οι τυρκουάζ πέτρες. Σε ένα διάλυμα από 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και μερικές σταγόνες ήπιου απορρυπαντικού βυθίστε για ένα μόνο λεπτό τα μαργαριτάρια σας. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Από τη Μαρία Πασπαλάκη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Λαβύρινθος.